Dieta paleo stworzona została przez naukowca dr Lorena Cordain”a i nazywana bywa również dietą jaskiniowców bądź dietą paleolityczną (stąd pochodzi skrót – „paleo”). Jej popularność wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Dieta opiera się nie tylko na odpowiednim żywieniu, ale szerszej filozofii podejścia do stylu życia i funkcjonowania człowieka. U podstaw założeń paleo leży przekonanie, że dla zdrowia i ogólnego dobrostanu organizmu niezbędne jest nie tylko właściwe jedzenie, ale także duża dawka aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Orędownicy paleo mówią, że stanowi ona zwrot ku korzeniom i naturze. Zalecane jest spożywanie jak najświeższych produktów a jako ewentualna metoda dłuższego przechowywania doradza się mrożenie. Dieta paleo, odwołując się do sposoby odżywania się naszych przodków, eliminuje wszelkie produkty przetworzone. Założeniem jest maksymalne ograniczenie węglowodanów prostych i komponowanie posiłków ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedniej podaży białka dla zapewnienia organizmowi wytrzymałości i siły. Węglowodany pozyskiwane są z warzyw i owoców. Produktami całkowicie wykreślonymi z jadłospisu są zboża, nabiał, warzywa strączkowe oraz dania gotowe. Bez ograniczeń spożywać można ryby, owoce morza, chude mięso, warzywa bezskrobiowe, kiełki, owoce, jajka, kiszonki, grzyby, pestki i orzechy. Jadłospis można wzbogacić spożywaniem ślimaków. W ramach diety paleolitycznej zalecane jest w szczególności jedzenie warzyw zielonych. Z mięs poleca się dziczyznę i dobrej jakości drób oraz podroby. Zalecane tłuszcze to oleje tłoczone na zimno z pestek oraz orzechów, olej kokosowy, słonina i smalec, masło, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany, olej z awokado. W przypadku owoców najlepiej sięgać po te lokalne, sezonowe. Niewskazane jest spożywanie alkoholu. Jadłospis paleo opiera się o składniki skomponowane tak, by dostarczyć organizmowi witamin, mikro- i makroelementów, antyoksydantów i kwasów omega 3. Stosowanie tej diety ogranicza niemal do minimum ryzyko spożywania zbyt dużej ilości soli (sodu). Dieta paleo uznawana jest za dobry sposób na stopniową, zdrową i racjonalną utratę wagi ciała. Uznaje się, że redukuje poziom cholesterolu we krwi i sprzyja wyrównaniu zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego. Z racji ograniczenia produktów, które działają prozapalnie. Bywa stosowana jako wsparcie przy leczeniu chorób autoimmunologicznych. Osoby stosujące paleo chwalą sobie poprawę stanu włosów, skóry i paznokci oraz kondycji i wydolności.