Dieta Paleo

Dieta Paleo dr Lorena Cordaina to prehistoryczny sposób odżywiania naszych przodków. Polega na jedzeniu chudego mięsa, ryb, warzyw niezawierających skrobi oraz owoców. Wyklucza zboża, nabiał, produkty przetworzone, cukier. Wybierz posiłki w jednym z dostępnych pakietów kaloryczności: 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal oraz 2500 kcal.

Tak wyglądają nasze diety! (oryginalne zdjęcie naszego zestawu)

Dieta paleo stworzona została przez naukowca dr Lorena Cordain”a i nazywana bywa również dietą jaskiniowców bądź dietą paleolityczną (stąd pochodzi skrót – „paleo”). Jej popularność wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Dieta opiera się nie tylko na odpowiednim żywieniu, ale szerszej filozofii podejścia do stylu życia i funkcjonowania człowieka. U podstaw założeń paleo leży przekonanie, że dla zdrowia i ogólnego dobrostanu organizmu niezbędne jest nie tylko właściwe jedzenie, ale także duża dawka aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Orędownicy paleo mówią, że stanowi ona zwrot ku korzeniom i naturze. Zalecane jest spożywanie jak najświeższych produktów a jako ewentualna metoda dłuższego przechowywania doradza się mrożenie. Dieta paleo, odwołując się do sposoby odżywania się naszych przodków, eliminuje wszelkie produkty przetworzone. Założeniem jest maksymalne ograniczenie węglowodanów prostych i komponowanie posiłków ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedniej podaży białka dla zapewnienia organizmowi wytrzymałości i siły. Węglowodany pozyskiwane są z warzyw i owoców. Produktami całkowicie wykreślonymi z jadłospisu są zboża, nabiał, warzywa strączkowe oraz dania gotowe. Bez ograniczeń spożywać można ryby, owoce morza, chude mięso, warzywa bezskrobiowe, kiełki, owoce, jajka, kiszonki, grzyby, pestki i orzechy. Jadłospis można wzbogacić spożywaniem ślimaków. W ramach diety paleolitycznej zalecane jest w szczególności jedzenie warzyw zielonych. Z mięs poleca się dziczyznę i dobrej jakości drób oraz podroby. Zalecane tłuszcze to oleje tłoczone na zimno z pestek oraz orzechów, olej kokosowy, słonina i smalec, masło, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany, olej z awokado. W przypadku owoców najlepiej sięgać po te lokalne, sezonowe. Niewskazane jest spożywanie alkoholu. Jadłospis paleo opiera się o składniki skomponowane tak, by dostarczyć organizmowi witamin, mikro- i makroelementów, antyoksydantów i kwasów omega 3. Stosowanie tej diety ogranicza niemal do minimum ryzyko spożywania zbyt dużej ilości soli (sodu). Dieta paleo uznawana jest za dobry sposób na stopniową, zdrową i racjonalną utratę wagi ciała. Uznaje się, że redukuje poziom cholesterolu we krwi i sprzyja wyrównaniu zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego. Z racji ograniczenia produktów, które działają prozapalnie. Bywa stosowana jako wsparcie przy leczeniu chorób autoimmunologicznych. Osoby stosujące paleo chwalą sobie poprawę stanu włosów, skóry i paznokci oraz kondycji i wydolności.

FRESHDIET - Dieta pudełkowa i catering dietetyczny z dostawą do większości miejscowości w Polsce!